vervoer

Welke brommerverzekering dien je af te sluiten?

De ene brommerverzekering is natuurlijk de andere niet. Op het ogenblik dat je jouw zoektocht begint naar de voor jou best mogelijke brommerverzekering zal je kunnen vaststellen dat er best een behoorlijk aantal verschillende mogelijkheden bestaan. Niet alleen is het zo dat de polisvoorwaarden van deze verzekering stevige verschillen kunnen vertonen, dat geldt ook voor de kostprijs die eraan verbonden is. Wanneer je er echt zeker van wil zijn dat je kan rekenen op de meest interessante verzekering voor je brommer is het altijd een goed idee om even een vergelijking uit te voeren. Enkel en alleen mits zo’n vergelijking is het namelijk mogelijk om in een mum van tijd jouw brommer op de beste manier te laten verzekeren. Wil je hier graag alles over te weten komen? Lees dan vooral snel verder!

Wanneer kies je voor de WA-verzekering voor brommers?

Het eerste type brommerverzekering die je kan afsluiten… of beter gezegd eigenlijk moet afsluiten is de zogenaamde WA-verzekering. Voor dit type van verzekering geldt dat ze net als bij bijvoorbeeld een auto wettelijk verplicht moet worden afgesloten. De polisvoorwaarden uit de WA-verzekering vormen in de praktijk eigenlijk ook de basisdekkingen voor de meer uitgebreide verzekeringen zoals bijvoorbeeld de WA + beperkt en WA + volledige casco verzekeringen. Voor welk type verzekering voor je brommer je dus met andere woorden in de praktijk ook mag kiezen, de WA-verzekering zal er altijd deel van uitmaken.

Met bovenstaande is de hamvraag van dit stukje van deze pagina uiteraard nog niet beantwoord. Wanneer kan je er namelijk als verzekeringnemer nu echt het beste voor kiezen om gewoon de WA-verzekering af te sluiten voor je brommer? Dat is in verschillende gevallen zo. In het merendeel van de gevallen gaat het echter vooral om situaties waarin:

 1. De brommer slechts een zeer beperkte waarde vertegenwoordigd;
 2. Er eigenlijk alleen maar recreatief met de brommer wordt gereden;
 3. De brommer al behoorlijk oud is;

De reden waarom een WA-verzekering voor brommers slechts in een beperkt aantal gevallen echt interessant is heeft vooral betrekking tot het feit dat er enkel en alleen maar schade aan derden mee wordt vergoed. Heb je dus met andere woorden te maken met een schadegeval waarbij er ook schade aan je eigen brommer is ontstaan? Dan zal je deze schade jammer genoeg volledig zelf moeten vergoeden. Hoe vervelend dat in de praktijk ook mag zijn.

De WA + beperkt cascoverzekering

Het is dus best mogelijk dat de WA-verzekering voor jouw brommer niet de meest optimale keuze is. Een eerste alternatief waar je daarvoor over beschikt is het afsluiten van de WA + beperkt cascoverzekering. Voor deze verzekering geldt dat de basis eveneens bestaat uit de dekkingen waar je ook op kan rekenen bij de WA-verzekering. Deze dekkingen worden evenwel in de praktijk nog uitgebreid met een aantal extra’s. Daar waar de WA-verzekering voor brommers op geen enkele manier schade aan de eigen brommer dekt geldt dat namelijk wel voor dit exemplaar. De schade die hierbij kan worden verzekerd is dan ook de volgende:

 1. Schade door diefstal en joyriding;
 2. Schade als gevolg van een brand;

Voor heel wat mensen die hun brommer willen laten verzekeren is dit wellicht de meest interessante keuze. In eerste instantie zorgt het afsluiten van deze brommerverzekering ervoor dat je perfect voldoet aan de wettelijke verplichting. Dat is echter niet alles. Daarnaast zijn er ook bepaalde vormen van schade aan de eigen brommer verzekerd en gebeurt dit alles tegen een betaalbaar prijskaartje. Ook wanneer je brommer reeds over een bepaalde ouderdom beschikt is het overigens perfect mogelijk om dit type van brommerverzekering af te sluiten. Dat is bij de allrisk of de volledige cascoverzekering niet altijd het geval.

De WA + volledige casco verzekering

De meest complete brommerverzekering die je kan afsluiten luistert naar de naam WA + volledige casco verzekering. In principe gaat het hierbij om min of meer dezelfde verzekering die voor auto’s als allrisk wordt bestempeld. Voor deze verzekering geldt dat je kan rekenen op alle dekkingen van de WA + de beperkt cascoverzekering, maar dan wel aangevuld met nog heel wat interessante extra schadegevallen. Denk hierbij aan de volgende:

 1. Schade veroorzaakt door slippen;
 2. Schade als gevolg van botsen;
 3. Schade door het omvallen van de brommer;

De WA + volledige casco verzekering kan worden afgesloten voor nieuwe brommers die een grote(re) waarde vertegenwoordigen. In het bijzonder indien je een financiering hebt afgesloten voor je brommer kan het zeer interessant zijn om voor dit type van verzekering te kiezen. Voor oude brommers is het niet altijd mogelijk om nog deze verzekering af te sluiten. Dit is een beetje afhankelijk van de voorwaarden van de verzekeraar in kwestie.

Vergelijk online de premie voor een verzekering bij Diks.nl.

Let op! De WA + volledige casco verzekering is op vlak van kostprijs een vrij pittige verzekering voor je brommer. Je doet er omwille van deze reden in de praktijk dan ook zeker en vast altijd goed aan om voor jezelf de afweging te maken of je brommer deze kostprijs echt waard is. Voor heel wat brommers die reeds over een bepaalde ouderdom beschikken is dat namelijk niet het geval. Ook wanneer je enkel en alleen recreatief rijdt met je brommer kan je, je de vraag stellen of dit type van brommerverzekering dan wel of niet echt interessant is.

Voer altijd een brommerverzekering vergelijking uit!

Heb je een brommer aangekocht en wil je deze in het Nederlandse verkeer brengen? Dan zal je daarvoor altijd verplicht een brommerverzekering moeten afsluiten. De informatie die je hier op deze pagina aantreft zal wellicht wel duidelijk gemaakt welke verschillende soorten brommerverzekeringen er nu precies allemaal bestaan. Dat is echter nog niet alles. De premie die wordt aangerekend voor de verzekering voor je brommer wordt immers niet alleen maar bepaald aan de hand van het type verzekering, maar ook door de verzekeraar die ze aanbiedt. Dit zorgt ervoor dat het altijd een goed idee is om jouw potentiële brommerverzekering te vergelijken. Wacht daarom ook niet om een brommerverzekering vergelijken uit te voeren.

You Might Also Like

Geen reacties

  Laat een bericht achter

  nl_NLDutch