Uncategorized

Tips bij rouwverwerking

rouwverwerking

Wanneer een dierbare overlijdt, laat hij of zij een grote leegte na. Het is vaak moeilijk om te bevatten dat de overledene echt weg is en nooit meer terugkomt. Dit doet vaak intens veel pijn, en roept enorm veel verschillende emoties op. Hoe ga je hier het beste mee om? In dit artikel leggen we uit hoe je het beste om kan gaan met rouwverwerking.

Wees niet bang om hulp te vragen

Hoe mensen omgaan met de rouw, is eigenlijk heel erg persoonlijk. Ieder mens is anders, en juist daarom zou het rouwproces bij iedereen anders verlopen. Hoe dan ook, het rouwproces is voor iedereen een lastige periode waar veel verdriet bij komt kijken. Onderzoek wijst uit dat zo ongeveer 10-15% van de mensen die door het rouwproces heen gaan, hierbij de hulp van een therapeut of andere professionele hulp inschakelt. Wees absoluut niet bang om hulp te zoeken.

Emoties uiten

Wat erg belangrijk is, is dat je je gevoelens en emoties niet gaat opkroppen tijdens het rouwproces. Een tip is dan ook, om vooral wel te huilen. Huilen kan erg therapeutisch helpen, en werkt vaak ontspannend. Daarbij wordt het huilen door de mensen om je heen ontvangen als een signaal van iemand die hulp, troost en warmte nodig heeft. Zo hoef je dus niet direct om hulp te vragen, maar zou er vast wel iemand naar u toe komen om hulp aan te bieden. Wat ook altijd van belang is, is praten. Praten met je vrienden en familie over de overledene is essentieel in het rouwproces. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mooie herinneringen, de leuke momenten of geef aan wat je het meeste aan hem of haar mist. Als dit misschien nog te zwaar voor is, kun je ook focussen op het vinden van afleiding.

Rust nemen

Een andere tip die wij je kunnen geven is dat je rust moet nemen. Het rouwproces kan veel energie van je vergen. Neem een periode vrij van je werk om even weer tot jezelf te komen. Het is natuurlijk ook erg begrijpelijk dat je het zwaar hebt, je bent immers een dierbare verloren. Vergeet niet aan je eigen welzijn en gezondheid te denken. Probeer hierbij je gedachten op wat anders te richten. Pak bijvoorbeeld een oude hobby op, of probeer juist iets nieuws! Het belangrijkste is dat je iets gaat doen wat jou gelukkig maakt, en dat je iets doet wat je echt leuk is. Ook is het natuurlijk altijd verstandig om je niet te veel af te zonderen, maar blijf in contact met je vrienden en familie tijdens het rouwproces.

Spirituele hulp

Er zijn veel verschillende vormen hoe spiritualiteit je kan helpen als je in de rouw zit.

Via spiritualiteit zou je bijvoorbeeld kunnen proberen in contact te komen met de overledenen via een medium. Een medium  kan je zo bijvoorbeeld helpen om jou een beter inzicht te geven, door bijvoorbeeld vragen te beantwoorden die jij aan je dierbare hebt. Dit kan je helpen met het omgaan met je verlies, zo kan het bijvoorbeeld het gevoel van eenzaamheid verminderen, of helpen bij het oplossen van andere problemen die je op dit moment ervaart.

You Might Also Like

Geen reacties

    Laat een bericht achter

    nl_NLDutch