tuinen

KLIC melding maken: hoe werkt dat?

Als je als particulier aan de slag gaat met graven rondom je woning of op een andere locatie, dan is essentieel dat je op de hoogte bent van alle regelingen. Voordat je start met graven zul eerst wat belangrijke zaken moeten regelen. Zo moeten het aanvragen van een KLIC melding een prioriteit op je lijstje zijn. Niet alleen bedrijven moeten deze melding aanvragen, ook als particulier ben je verplicht om een KLIC melding te maken. Hieronder vind je informatie over het doeleinde en het aanvraagproces van een KLIC melding.  

Voorkom onnodige schade met een KLIC melding 

Als je in de grond gaat graven loop je het risico dat je op wat ongewenste voorwerpen stuit, zoals leidingen en kabels. Door te gaan graven zonder deze plaatsing te weten kun je deze aansluitingen slopen. Dit is niet alleen onprettig voor de omgeving, maar is bovendien ook erg gevaarlijk voor de bestuurder van de graafmachine. Het is dus fundamenteel dat je precies weet waar de leidingen en kabels lopen in het graafgebied.  

Om de ligging van de kabels te achterhalen zul je een melden moeten maken bij het Kabels en Leiding Informatiecentrum, oftewel KLIC. Deze organisatie onderzoekt of er in het graafgebied kabels en leidingen aanwezig zijn en waar deze lopen. Vervolgens zal het KLIC je deze informatie doorgeven zodat je je bewust bent van de plaatsing van de kabels. Met een KLIC melding kun je 20 dagen vooruit. Hierna verloopt de KLIC melding en dien je een nieuwe aan te vragen als de graafwerkzaamheden langer zullen verlopen.   

Hoe kun je een KLIC melding aanvragen? 

Een KLIC melding kun je gemakkelijk online aanvragen. Via het KLIC geef je aan op welke locatie je wilt gaan graven. Ook dien je aan te geven welke werkzaamheden je zult verrichten. Vervolgens vul je je gegevens in en betaal je een klein bedragje om de KLIC melding aan te vragen. Binnen één of twee dagen ontvang je de KLIC melding via e-mail. Je krijgt een duidelijk overzicht toegestuurd van de ligging van kabels en leidingen in het aangegeven gebied. Dit overzicht kun je digitaal bekijken tijdens de graafwerkzaamheden.  

You Might Also Like

Geen reacties

    Laat een bericht achter

    nl_NLDutch