tuinen wonen

Bomen snoeien, hoe doe je dat?

bomen snoeien

Je bent van plan om een boom te gaan snoeien. Het is handig om te weten wat hier allemaal bij komt kijken. Je wilt natuurlijk niet dat jouw boom gaat lijden onder jouw verkeerde snoeiwerk. Het snoeien van een boom blijkt nog een redelijk complexe klus met verschillende opvattingen over wat goed is voor de boom. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het snoeien van een boom en na dit gelezen te hebben kun jij zonder zorgen je boom onder handen nemen.

Specialistisch

Bomen snoeien is zoals gezegd best een specialistisch werk. Het is allereerst belangrijk om te weten wanneer en hoe je moet snoeien. Voor beide vragen is geen eenduidig antwoord te geven. Wanneer je een boom moet snoeien hangt volledig van de soort boom af. Per boom is het ook weer verschillend hoe je ze moet snoeien, gezien het feit dat sommige bomen blad verliezen en andere weer niet. Het is wel van belang dat je de antwoorden voor jouw boom precies weet. Mocht je hier niet achter kunnen komen, dan raad ik je aan om een gespecialiseerd bedrijf in te huren. Zo weet je zeker dat het goed gaat.

Waarom snoeien?

Een terechte vraag is waarom je een boom eigenlijk zou moeten snoeien. Het antwoord hierop is echter wel redelijk simpel. Bij bomen is de vorm erg belangrijk. Neem leibomen (bijvoorbeeld de kastanje of de linde), bij deze boom is snoeien noodzakelijk. Bij deze bomen worden takken snel te zwaar als er niet gesnoeid wordt en zo kan de boom uit evenwicht raken. Wanneer een tak afbreekt, is de boom vatbaar voor infecties of boomziektes. Wanneer je bijvoorbeeld een fruitboom in je tuin hebt is snoeien ook aan te raden. Als de boom genoeg lucht krijgt, gaat de fruitproductie omhoog. Dit zijn natuurlijk voordelen waarvan jij wil genieten.  

Aan de slag

Het komt er op neer dat het snoeien van een boom in veel gevallen vrijwel noodzakelijk is. Zoals gezegd houdt het snoeien van de boom per boom weer andere dingen in. Zo heeft de kastanje een andere aanpak dan de perenboom achter in je tuin. Weet zeker dat voor je gaat snoeien je alle informatie over jouw boom hebt verzameld. Zo kan er niks fout gaan en ontstaan er geen problemen met jouw boom. Zaken als infecties of boomziektes kunnen namelijk fataal zijn en jij wilt het liefst zo lang mogelijk genieten van je boom.

You Might Also Like

Geen reacties

    Laat een bericht achter

    nl_NLDutch