wonen

Hoe kies ik het juiste bedlampje?

Je zou het niet denken, maar als je een bedlampje wilt kopen dan heb je de keuze uit ontzettend veel exemplaren. Hoe kies je daar nu de juiste uit voor jouw slaapkamer? Allereerst is het belangrijk dat je je bedenkt waar je het lampje voor wilt gebruiken. Als je het als leeslampje wilt gebruiken dan moet hij natuurlijk boven het bed hangen, althans, als je zittend in bed wilt kunnen lezen zoals de meeste mensen. In dat geval kun je het beste kiezen voor een bedlampje dat je aan de muur bevestigt, oftewel een wandlampje. Combineer deze met een peertje dat voldoende licht geeft om mee te kunnen lezen, maar kies bij voorkeur voor heel warm (oftewel gelig) licht.

Waarom moet je geel licht in je bedlampje doen?

Het is niet zozeer het lampje zelf, maar vooral het type verlichting dat je erin doet dat belangrijk is. Als je er namelijk een lampje in doet dat heel koud, blauw licht geeft dan is je lichaam in de war. Blauw licht wordt namelijk geassocieerd met de dag in plaats van de nacht. Je maakt daardoor andere hormonen aan en zult zien dat je er slechter door slaapt. Kies je in plaats daarvan voor heel warm, gelig licht in je bedlampje, dan krijg je lichaam het signaal dat het avond is, en maak je de juiste hormonen aan waardoor je lekker slaapt. Wat voor lampje je ook hebt gekocht, je doet er dus goed aan op te letten wat voor peertje je erin doet.

Een bedlampje met zo min mogelijk licht

Ben jij iemand die nooit een boek leest in bed? Heb je er eigenlijk maar weinig licht nodig en gebruik je je bedlampje alleen voor als je ’s nachts naar de wc moet? Dan kun je het beste kiezen voor een tafelmodel lampje. Dit zijn lampjes die je gewoon in het stopcontact klikt, en die je aanklikt door op een knopje te drukken. Je gebruikt ze enkel in de avond en ochtend als het buiten nog donker is, puur om je bed te vinden en in het midden van de nacht naar de wc te kunnen zonder de felle lamp aan te hoeven doen. Dit soort lampjes zijn niet geschikt om mee te lezen in bed, maar ze geven wel genoeg licht om te zien waar je loopt.

Designlampen koop je bij Lamptwist!

 Een bedlampje met kap: De voordelen

De meeste mensen die een lampje kopen willen een exemplaar met een kap, oftewel een lampje waarbij je het peertje niet ziet. Dit heeft als voordeel dat als je het lampje aandoet je niet recht in het licht kijkt maar het wordt gefilterd. Fijn voor als je nog een beetje moet wakker worden, maar ook als je naar bed gaat. Zeker in combinatie met een peertje met een laag wattage maakt het een bedlampje dat je gerust nog even aan kunt laten als je naar bed gaat. Als je nog even wilt mediteren bijvoorbeeld, of wat op je telefoon kijkt is een laag wattage in de slaapkamer meer dan voldoende.

You Might Also Like

Geen reacties

    Laat een bericht achter

    nl_NLDutch