Zakelijk

Detachering van personeel handig of niet?

detachering personeel

Tegenwoordig lijkt het net of er ontzettend veel vormen zijn van werk. Zo heb je een vaste werknemer die fulltime werkt of parttime. Maar je hebt ook iemand die een flex medewerker is met een 0-uren contract, een uitzendkracht, zzp’er in dienst en detachering. Stel je hebt een eigen bedrijf wat is dan de beste manier om mensen aan te nemen? Omdat detachering nog een vrij nieuw begrip is in de arbeidsmarkt leggen wij in deze blog uit of het handig is of niet om iemand aan te nemen via een detacheringsbureau.

Wat houdt detachering in?

Maar laten we allereerst uitleggen wat detachering inhoudt. Kort gezegd: detachering betekent het uitlenen van personeel aan een bedrijf voor een bepaalde periode. De gedetacheerde werknemer is dan niet in loondienst van jouw bedrijf maar bij het detacheringsbureau.
Een bedrijf kan gebruik maken van een detacheringsbureau om de volgende redenen:

  • Wanneer hun eigen personeel niet over bepaalde kennis beschikt dat nodig is bij een nieuw project.
  • Wanneer er onverwachts meer werk is dan personeel en je hebt snel nieuwe werknemers nodig die niet ingewerkt hoeven te worden.
  • Als een vaste werknemer voor een lange periode ziek is of met zwangerschapsverlof gaat en het gat moet gevuld worden.

Bij detachering gaat het erom dat iemand voor een periode wordt aangenomen die makkelijk het werk kan oppakken door voorgaande werkervaring. Voordat je als werkgever personeel gaat aannemen via een detacheringsbureau is het goed om stil te staan bij enkele voor-en nadelen.

Voordelen van detachering

Hieronder worden een paar voordelen genoemd van detachering:

  • Nieuwe inzichten
  • Geen tot weinig risico’s
  • Geen sollicitatieproces

Nieuwe inzichten

Nieuw personeel kan vaak nieuwe inzichten mee brengen. Door een frisse blik te hebben op de werkzaamheden en door hun ervaring bij andere bedrijven. Hierdoor kan een gedetacheerde werknemer een positieve bijdragen leveren.

Geen tot weinig risico’s

Omdat het personeel niet in dienst is bij het bedrijf zijn er weinig tot geen risico’s aan verbonden. Het detacheringsbedrijf is verantwoordelijk voor de betaling en andere zaken zoals verzuim.

Geen sollicitatieproces

Het laatste voordeel is dat bij een detachering het sollicitatie proces overslagen kan worden. Er wordt alleen personeel uitgeleend die al ervaring heeft met het werk.

Nadelen van detachering

Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen:

  • Constant nieuwe werknemers
  • Hogere kosten

Constant nieuwe werknemers
Net zoals bij een flexibele uitzendkracht met een 0-uren contract is een
gedetacheerde werknemer ook tijdelijk bij een bedrijf. Dit houdt in dat er constant nieuwe werknemers aangenomen worden waardoor er minder binding is met het bedrijf.

Hogere kosten
Omdat de werknemers al beschikken over bepaalde kennis en gespecialiseerd zijn in het vak is er geen sollicitatie proces nodig. Echter, moeten deze werknemers hun kennis wel blijven updaten door bijscholing. Hierdoor vallen de kosten voor detachering vaak wel hoger uit dan bij een andere vorm.

Meer informatie over detacheren, lees je op deze website.

You Might Also Like

Geen reacties

    Laat een bericht achter

    nl_NLDutch