wonen

De verschillende opties bij het isoleren van een huis!

Wanneer je een huis laat bouwen, of misschien wel zelf gaat bouwen en ontwerpen, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden. Zo dien je te kijken naar de afmetingen en laat je een complete bouwtekening maken voor het huis. Echter dien je ook te kijken naar de verschillende materialen die je gaat gebruiken voor de bouw. Zo dien je te bepalen wat voor soort bakstenene en dakpannen de bouwvakker sgaan leggen, maar speelt isolatiemateriaal ook een belangrijke rol. In dit blog gaan we kijken naar de verschillende opties in isolatiemateriaal, zodat jij over het best geschikte isolatiemateriaal zult beschikken voor je huis!

Minerale wol

Isolatiemateriaal beschermt het huis tegen invloeden van buitenaf, het zogeheten ‘isoleren’. In de bouw wordt er met isoleren vooral het materiaal bedoeld dat een beschermende functie heeft tegen warmte en in sommige gevallen tegen geluid. Onder de eerste categorie isolatiemateriaal vallen glaswol en steenwol, wat beide minerale producten zijn. Isolatiemateriaal in deze categorie is onbrandbaar, rot- en schimmelvrij en kan een waterafstotende functie bieden voor in de spouw. Daarnaast zorgt isolatiemateriaal van zowel glas- als steenwol voor een zeer goede geluidsinstallatie!

Glaswol

Glaswol bestaat uit lange glasvezels. Het isolatiemateriaal is licht van gewicht, erg flexibel en ook eenvoudig te comprimeren, waardoor het glaswol door deze specificaties optimaal zal aansluiten. Door deze optimale aansluiting, zullen valse luchtstromen geen toegang krijgen. Glaswol gebruikt men vooral als isolatiemateriaal voor:

 • Muur
 • Dak
 • Plafond
 • Spouwmuur
 • Kruipruimtes

Steenwol

Echter is er nog een ander soort isolatiemateriaal die bestaan uit minerale wollen, steenwol. Steenwol is gemaakt van vezels, die afkomstig zijn van vulkanisch gesteente. De vezels in steenwol zijn korter en brosser dan het de vezels in het glaswol. Dat de vezels korter en brosser zijn, kan het isolatiematerialen enige nadelen met zich meebrengen. Steenwol zorgt er daarentegen wel weer voor dat het aan hogere druk aan zou kunnen! Steenwol wordt vooral gebruikt als isolatiemateriaal bij:

 • Dak
 • Spouwmuur
 • Vloer
 • Kruipruimtes

Kunststof isolatiemateriaal

Naast steenwol en glaswol, die vallen onder de categorie minerale wollen, is er ook nog een ander materiaal wat gebruikt kan worden als isolatiemateriaal. Kunststof isolatie is – in tegenstelling tot isolatiemateriaal van minerale wollen – een isolatiemateriaal, wat ook wel bekend staat als ‘hardschuim’. Kunststof isolatiemateriaal beschikt namelijk over een celstructuur in plaats van vezels, wat echter weer vele voor- en nadelen met zich meebrengt. Kunststof isolatiemateriaal is beter bestendig tegen vocht, terwijl het isolatiemateriaal totaal niet flexibel is en dus lastig aan te brengen is op ongelijke oppervlakken.

Welk isolatiemateriaal is geschikt voor jouw huis?

Er zijn dus verschillende mogelijkheden in het soort isolatiemateriaal, maar is het geheel afhankelijk van waar het isolatiemateriaal zal worden geplaatst. Hopelijk heeft dit blog je enigszins geïnformeerd, zodat je nu opzoek kunt gaan naar het juiste isolatiemateriaal. Succes met het bouwen!

You Might Also Like

Geen reacties

  Laat een bericht achter

  nl_NLDutch