Als je Let’s Encrypt wilt gebruiken moet je natuurlijk wel eerst goed weten wat het is en wat je er mee zou kunnen doen. Daarom kun je hier tips vinden voor het gebruiken van Let’s encrypt. Ook kun je hier van alles vinden over het gebruiken van DNSSEC en wat een DNSSEC nou precies is.
Wat is let’s encrypt
Let’s encrypt is eigenlijk een site voor het maken van certificaten hiermee kun je gratis deze certificaten maken. De certificaten waar we hier dan over hebben zijn natuurlijk TL/SSL certificaten en niet certificaten voor bijvoorbeeld een dokter zijn. Een SSL certificaat wordt gebruikt om een domeinnaam te beveiligen wat je dus ook door bedrijven kan laten doen maar met lets encrypt kun je dit dus gratis online doen. Ongeveer hetzelfde als een SSL certificaat is een wildcard certificaat. Een wildcard is een beveiliging voor een domein en zijn subdomeinen. Dus bijvoorbeeld voorbeeld.nl en daan subdomein.voorbeeld.nl de beveiliging is grotendeels bedoeld voor het beveiligen van domeinen die beginnen https.
Wat is DNSSEC
Een DNSSEC is eigenlijk een verbeterde versie van DNS wat staat voor domain name system. Dit is eigenlijk de verbinding tussen een ip adres en de naam in woorden oftewel het domein. En deze verbinding heeft een tijdelijk geheugen wat op een gegeven moment gebruikt werd om mensen om de tuin te leiden. Er werd namelijk gebruik gemaakt van het tijdelijke geheugen om mensen naar een verkeerde site te sturen die niet van de eigenaar van het domein is geweest. En daarom was het dus nodig om DNSSEC te maken wat een verbeterde en vernieuwde versie van DNS is.
Wat is SSl
SSl is eigenlijk ook weer voor de mensen die het nog niet weten een vorm van beveiliging. Dit zou geen onbekende term meer moeten zijn aangezien het al jaren gebruikt wordt om verbindingen tussen je computer en andere computers te beveiligen maar ook tussen je browser en een server en je computer en een website. Je kunt dit bijvoorbeeld herkennen aan een groen slotje bovenin je browser en sommige browser geven ook een rood slotje aan als een site onveilig is. Dan heeft deze dus geen SSL beveiliging.
Wat is TSL
Er zijn nogal wat termen voor SSL maar eigenlijk staat SSL secure socket layer. Wat zoals het ook zegt een versleutelde beveiligingslaag is tussen twee computers en er dus voor zorgt dat je veilig kan internetten. Zo kun je data veilig over het internet sturen zonder dat mensen dit kunnen beïnvloeden. Ook heb je vast wel eens van HTTP en HTTPS gehoord. HTTPS staat voor hyper text transfer protocol secure. oftewel de veiligere versie van HTTP als je een slotje bovenaan in je browser kan vinden kun je het certificaat van de uitgever controleren en zo checken hoe veilig je verbinding nou echt is mocht je hier in geïnteresseerd zijn. Een SSL certificaat is dus eigenlijk een certificaat met gegevens van de uitgever van de website zodat alles transparant en achterhaalbaar blijft. Als dit niet gebeurd zou je dus belazerd kunnen worden op het internet zonder dat iemand hier iets aan zou kunnen doen.
Geen reacties