wonen

Wat gebeurt er bij lekstroom of blikseminslag?

Elektriciteit, ook wel stroom genoemd, is voor veel mensen iets abstracts, iets ontastbaars.Het ontastbare is zeker niet iets negatiefs en onze infrastructuur is er gelukkig op gebouwd om ons veilig te houden van de hoge, dodelijke spanning die elke dag door ons huis, onze werkplek of onze school loopt. Maar wat zijn de gevaren van stroom en wat kunnen we er tegen doen?

Onder spanning: Het mysterie van lekstromen ontrafeld

Als de hoeveelheid stroom die de elektrische installatie in gaat, groter is dan de stroom die er weer uitgaat, is er sprake van lekstroom. Elektriciteit loopt vanuit de meterkast naar bijvoorbeeld een stopcontact waar bijvoorbeeld een stofzuiger aan gekoppeld zit. Als er sprake is van lekstroom dan zoekt deze stroom de snelste weg naar de grond. In dit geval zou dat via de stofzuiger zijn, wat betekent dat ook degene die de stofzuiger vast heeft onder stroom komt te staan. Lekstroom is dus letterlijk stroom dat weglekt in plaats van dat het naar het goede apparaat gaat. Het kan ontstaan door een beschadiging in een apparaat of beschadiging aan de bedrading.

Blikseminslag en elektrische systemen: Een krachtige confrontatie

Een blikseminslag duurt slechts een fractie van een seconde en heeft grote gevolgen voor jou en je huis. Bij een directe inslag kan er brand ontstaan of onderdelen zoals dakpannen of zonnepanelen kunnen loslaten. Bij een indirecte inslag kunnen elektronische apparaten (zwaar) beschadigd raken door de enorme overspanning die plaatsvindt. Daarom wil je idealiter zo snel mogelijk de stekkers uit alle stopcontacten halen zodra het gaat onweren want de overspanning van een blikseminslag kan zich tot wel anderhalve kilometer verspreiden. Als je buiten bent en je ineens in een hevige onweersbui bevindt, moet je zo snel mogelijk weg bij bomen en proberen een auto in te komen. De auto fungeert als een “kooi van Faraday”, die alle spanning om je heen leidt en via de banden de grond in laat gaan. Je bent dus helemaal veilig in je auto. 

Van vonken tot veiligheid: Wat kan je doen?

Maar we zijn vaker thuis, op werk of op school dan in een auto, dus hoe houden we onze gebouwen veilig? Het is dan ook verplicht dat elk gebouw “geaard” is en dit een directe verbinding heeft met de grond zodat elektriciteit weg kan stromen via een externe draad in de aansluitkabel, zodat het apparaat niet onder stroom komt te staan. Een van de manieren om dit te bereiken is door een aardpen te slaan. Een aardpen slaan zorgt voor de afvoer van zowel lekkende stroom als overspanning door bijvoorbeeld een blikseminslag. Een aardpen is niet zelf aan te brengen en moet door een erkend en gespecialiseerd bedrijf geplaatst worden. De kosten van de aanbreng van een aardpen variëren door de grondsoort waarop je woning is gebouwd.

You Might Also Like

    nl_NLDutch