wonen

Hoe ga je het beste om met je contactlenzen?

Hoe ga je het beste om met je contactlenzen?


Je ogen zijn belangrijk, je moet er tenslotte je hele leven mee doen. Maar hoe ga je nou het beste om met je contactlenzen?

Voor je lenzen koopt, kan je kiezen uit diverse soorten lenzen: maandlenzen, multifocale lenzen, daglenzen en nachtlenzen. Maandlenzen en daglenzen zijn harde lenzen of zachte lenzen, nachtlenzen zijn altijd harde lenzen.

Voor het lenzen kopen is het belangrijk dat je erop let hoe je met de lenzen om moet gaan, hoe je ze moet ‘verzorgen’. Elke soort lens vraagt namelijk een andere aanpak. Maar in de regel geldt het volgende:

1: was altijd je handen eerst af. Zo zijn je handen schoon genoeg om met je lens in contact te gaan.
2: hanteer een goeie volgorde van het indoen van je lenzen: dat je niet links met rechts verwisseld.
3: leg de lens altijd in het midden van de houder, zo draai je hem nooit per ongeluk tussen de deksel van het doosje
4: gebruik de juiste vloeistof. Voor zachte lenzen gebruik je andere vloeistof dan voor harde lenzen.
5: ga nooit met lenzen slapen, tenzij het nachtlenzen zijn. Hiermee kan je veroorzaken dat de lens achter je ogen komt. De gevolgen ervan zijn erg vervelend.
6: blijf nooit met beschadigde lenzen rondlopen!
7: vervang je lenzenvloeistof dagelijks! Anders doe je je lenzen telkens in dezelfde bacteriën terug, terwijl de vloeistof er juist voor dient om je lenzen te reinigen!

Last but definitely not least: gebruik nooit water of speeksel! Gebruik dus geen water ter vervanging van vloeistof, of om je lenzen opnieuw in te krijgen als ze uit je ogen zijn gevallen.

Welke lenzen passen bij mij?

Je hebt verschillende soorten lenzen: daglenzen, maandlenzen, nachtlenzen en multifocale lenzen. Daglenzen draag je slechts één dag en daarna gooi je ze in de prullenbak, hygiënisch maar ook milieuvervuilend.

Harde lenzen bieden het scherpste zicht, alhoewel ze veel mensen ze als niet comfortabel ervaren. Daarom zijn er ook zachte lenzen. Deze zijn ook veilig en een stuk comfortabeler. Zowel zachte als harde lenzen zijn verkrijgbaar met een cilinder en multifocale lenzen.
Nachtlenzen zijn altijd harde lenzen en alleen verkrijgbaar tot een sterkte van -4. De nachtlenzen corrigeren je oog terwijl je slaapt. De lenzen raken niet je hoornvlies maar drijven op je traanfilm. Je kunt na het dragen van nachtlenzen 2 dagen zien zonder bril of lenzen, ideaal toch!

Naast harde lenzen, zachte lenzen en nachtlenzen heb je ook nog multifocale lenzen. Wat zijn deze contactlenzen precies? Deze contactlenzen zijn geschikt voor mensen die naast hun vertesterkte ook een leessterkte nodig hebben. Dit geldt voor de meeste mensen vanaf 43 jaar. Multifocale contactlenzen zijn zo gemaakt dat beide sterktes in één lens gecombineerd zijn, zodat je zowel veraf als dichtbij scherp kunt zien. Dat scheelt weer het dragen van een leesbril!


You Might Also Like

Geen reacties

    Laat een bericht achter

    nl_NLDutch