Zakelijk

Tips voor beter samenwerken op kantoor

Het is voor een bedrijf heel waardevol om echte teamplayers in dienst te hebben. Mensen die eenvoudig samen kunnen werken en echt samen met de rest van het team het bedrijf naar een hoger niveau tillen. Helaas is effectief samenwerken niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Niet omdat de wil er niet is, maar simpelweg omdat ze niet weten hoe ze dit aan moeten pakken. Karakterverschillen en verschil in mening kunnen al snel botsen. Het is dan lastig om de neuzen weer dezelfde richting op te krijgen en ook nog eens een goed eindresultaat te creëren.

Maar wees niet bang: beter samenwerken op kantoor is écht voor iedereen mogelijk. Dat is ook nodig, want dit is tegenwoordig bij de meeste beroepen een vereiste. Hoewel het niet altijd even gemakkelijk is, valt het dus wel te leren. Met behulp van de onderstaande tips word jij voortaan de ideale collega om mee samen te werken!

Creëer een fijne werkplek

Als je veel samenwerkt, is het ook belangrijk dat het kantoor hierop ingericht is. Daarom is het des te belangrijker om een fijne werkplek te creëren. Onderzoek daarom of je via havic-kantoormeubelen.nl een aantal meubels kunt kopen die samenwerken gemakkelijker maken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een bureau waar samen aan gewerkt kan worden.

Als werkgever is het sowieso verstandig om in dergelijke meubels te investeren en elk kantoor dusdanig in te richten, zodat samenwerken gemakkelijker wordt. Creëer dan ook een open ruimte waar veel mensen samen aan de slag kunnen gaan en probeer ‘hokjes’ te vermijden. Op die manier creëer je alvast een sfeer waarin samenwerken vanzelfsprekend wordt. Zo voelt het niet meer als een verplichting, maar is het iets wat iedereen al standaard doet.

Je kunt er als werkgever ook voor kiezen om iedereen standaard een duo werkplek te geven. Zorg ervoor dat mensen onderling nog weleens rouleren van werkplek, zodat iedereen met elkaar samen leert te werken. Je zult merken dat dit uiteindelijk zijn vruchten afwerpt wanneer projecten verdeeld moeten worden.

Krijg de doelstellingen helder

Soms voelt het alsof jullie op dezelfde boot varen en op verschillende eilanden proberen te komen. Herken je dat? Dan wordt het eerst tijd om iets aan de onderlinge communicatie te doen. Begin elke samenwerking daarom altijd door de doelstellingen te verhelderen. Wat is jullie taak als team en hoe gaan jullie dit verwezenlijken?

Als dit vanaf het begin eigenlijk al onduidelijk is of als er niet over gesproken wordt, dan is de kans groot dat dit helemaal de verkeerde kant op zal gaan. Schrijf daarom samen duidelijk op wat er gedaan moet worden en hoe jullie dit precies gaan aanpakken. Op die manier voorkom je dat jullie allebei een andere koers in dezelfde boot gaan varen. Dat kan immers enkel tot een catastrofe leiden.

Pas je aan

Soms is het nodig om wat water bij de wijn te doen. Jullie zijn twee verschillende individuen. Je kunt dus niet verwachten dat jullie het altijd met elkaar eens zullen zijn. Het is echter wel belangrijk dat je je soms durft aan te passen aan de wensen van een ander. Als jullie allebei vast blijven houden aan de eigen gedachten, dan zal een samenwerking nooit lukken. Samenwerken betekent het beste in elkaar naar boven halen en dat betekent ook dat je soms compromissen moet sluiten.

You Might Also Like

    nl_NLDutch