Uncategorized

Montagetips voor een rookmelder

Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn grote branden, maar kleine branden waarbij het vuur smeult zijn zeer gevaarlijk. Juist bij dit soort branden komt er giftige rook vrij waardoor de meeste slachtoffers vallen. Het is daarom essentieel dat je je eigen woning voorziet van genoeg rookmelders. Bepaal voor aanschaf waar je de rookmelders wil hangen en hoeveel. Het is verplicht om op iedere verdieping minimaal een rookmelder te hangen. Daarnaast is het belangrijk dat op vluchtwegen rookmelders aanwezig zijn. We geven je tips over welke soorten rookmelders, de juiste plek en het monteren van een rookmelder.

Kiezen van een rookmelder

Je kunt kiezen voor een rookmelder met een accu met 10 jaar batterij of een rookmelder die is aangesloten op netstroom. Bekijk in ieder geval of de melders zijn voorzien van een q-label, dit is een kwaliteitskeurmerk wat is vastgesteld door de voornaamste aanbieders van rookmelders. Ook zijn er slimme rookmelders. Met behulp van een slimme rookmelder word je ook op de hoogte gesteld van brand wanneer je niet thuis bent. Als deze melder namelijk rook detecteert, ontvang je direct een pushbericht op je telefoon. Een slimme melder is verbonden met Wifi en kan worden bediend met telefoon of in de app. Ook zijn ze te verbinden met andere slimme producten zoals een slimme thermostaat of Google Assistent.

De juiste plekken voor rookmelders

Waar moet je rookmelders plaatsen? Vanaf 1 juli 2022 wordt het verplicht om op elke woonlaag in elk huis een rookmelder te plaatsen. Hang dus op iedere verdieping minimaal 1 rookmelder op. Hierbij zijn ruimtes waardoor je naar buiten moet om te vluchten extra belangrijk. Een van de belangrijkste plekken is de vluchtweg van de slaapkamer naar buiten. Daarnaast mag een rookmelder in de kinderkamer absoluut niet ontbreken. Bij het gebruik van bijv. een babyfoon hoor je enkel geluiden.

Montagetips voor het plaatsen van een rookmelder

Hang de rookmelders altijd tegen het plafond. Monteer nooit een rookmelder in de keuken of badkamer, boven de verwarming of op tochtige/vochtige plekken. Plaats de rookmelders minstens 50 cm van de muur. Bij bijna alle rookmelders wordt standaard montagemateriaal meegeleverd. Dit zijn vaak 2 schroeven en 2 pluggen. Hiermee kun je de grondplaat van de melder tegen het plafond plaatsen d.m.v. het boren van 2 gaten. Met speciale montagesets is het mogelijk om rookmelders te monteren zonder boorgaten. Je maakt dan gebruik van een montageset bestaande uit twee metalen plaatjes. Eentje is magnetisch waardoor je de melder zo tegen het plafond aan klikt.

You Might Also Like

    nl_NLDutch