onderwijs

Hoe sta je iemand bij tijdens het inburgeringsproces?

Ben je bevriend met een expat die een permanente verblijfsvergunning wilt aanvragen? Of met een nieuwkomer die nu misschien wel een Nederlandse mbo-, hbo- of universitaire opleiding gaat volgen? Dan is dit enkel mogelijk als zij ook zullen slagen voor hun inburgeringsexamen. Het voornaamste doel van dit examen is dat nieuwkomers in ons land de taal naar behoren kunnen spreken en kunnen verstaan.

Sinds 1 januari 2022 zijn de regels met betrekking tot de taalkundigheid van immigranten strenger geworden. De Nederlandse regering heeft vastgesteld dat iedereen moet kunnen communiceren op een B1-niveau. Dat geldt zowel voor spreken, schrijven als lezen. Dat is een enorme klus. Zeker gezien de Nederlandse taal niet gemakkelijk is om te leren. Gelukkig worden er op heel veel verschillende locaties inburgeringstrainingen gegeven. Een goed voorbeeld is www.ste.nl. Hierbij is vooral veel aandacht voor de Nederlandse taal, maar ook voor algemene kennis van de Nederlandse maatschappij.

Dergelijke cursussen zijn erg waardevol. Als omstander zijn er echter ook dingen die je kunt doen om iemand te helpen tijdens dit proces. Het is immers geen gemakkelijk proces. Als je er zeker van wilt zijn dat hij of zij in één keer het Staatsexamen haalt, is het goed om aan alle kanten ondersteuning te bieden. Maar hoe pak je dit precies aan? Hieronder volgen enkele tips.

Praat veel in het Nederlands

De snelste manier om een nieuwe taal te leren is door hier gewoon veel mee in aanraking te komen. Dit heb je vast in het buitenland ook wel gemerkt. Als je langere tijd in het buitenland verblijft en een andere taal veelvuldig om je heen hoort, pik je al snel een aantal woorden en simpele zinnetjes op. Bij inburgering is het dan ook belangrijk dat de nieuwkomer zo veel mogelijk met het Nederlands wordt geconfronteerd.

Misschien heb jij als vriend juist de neiging om in zijn of haar eigen taal te spreken. Probeer dit echter te vermijden en communiceer vooral in het Nederlands. Lukt het niet helemaal om je verstaanbaar te maken? Leg dan enkele woorden en zinnen direct uit. Je zult merken dat je vriend of vriendin de taal op die manier veel sneller oppikt en zeker het begrip en de woordenschat met sprongen vooruit zal gaan.

Taalcursus op maat vinden

Er zijn verschillende plekken in Nederland waar men kan oefenen voor het Staatsexamen. Het is belangrijk dat hierbij zo goed mogelijk naar de wensen en de talenten van de cursist wordt gekeken. Als je de taal nog niet zo goed spreekt, kan het best lastig zijn om de juiste training te vinden. Hier zou jij dan ook een zeer waardevolle rol in kunnen spelen. Help bij het vinden van een taalcursus op maat.

Wat de beste optie is, is eigenlijk heel persoonlijk. De een leert bijvoorbeeld sneller in groepsverband, terwijl de ander juist meer baat heeft bij één-op-één lessen. Het is slim om op zoek te gaan naar een leermethode die het beste aansluit bij zijn of haar wensen. Op die manier wordt het makkelijker om successen te boeken.

You Might Also Like

    nl_NLDutch