5 tips die ervoor zorgen dat jij beter kan studeren
Studeren, een bezigheid die gezien kan worden als nuttig maar tegelijkertijd ook beschouwd wordt als een van de grootste ergernissen in het leven. Toch zul je in sommige gevallen eraan moeten geloven dat leren de manier is om een voldoende te halen voor een tentamen. In deze blogpost zullen wij 5 tips delen die ervoor zorgen dat jij beter kan studeren!
1. De Pomodorotechniek
De Pomodorotechniek is een methode tegen studieontwijkend gedrag. Het voordeel aan deze techniek is dat je grote taken verdeelt in kleinere taken, waardoor jij als persoon het gevoel krijgt dat het haalbaar is (wat ook zeker het geval is).
Wat heb je nodig?
* Een timer
* 3 digitale documenten of lege blaadjes
* Pennen en potloden
De eerste stap die je zet is het creëren van een overzicht. Jij weet welke stof je moet beheersen voor het tentamen. Maak een blokkenschema. Voor elk blok schrijf je een specifieke taak. Zorg ervoor dat deze taken niet te groot zijn. Een voorbeeld zou kunnen zijn: 11.00-11.25: 8 pagina’s samenvatten.
Vul het gehele schema in en zorg ervoor dat je alle onderdelen van de stof erin verwerkt. Houd er rekening mee dat je na 4 Pomodoro sessies 15 minuten pauze hebt. Als het overzicht af is, begin je met studeren.
Stel je timer in op 25 minuten en voer de eerste taak uit je schema uit. Als de timer afgaat, is het van belang dat je stopt. Neem 5 minuten pauze. Haal een glas water, zet een kop thee of koffie. Als de 5 minuten om zijn begin je aan je volgende taak. Dit proces herhaal je tot je 4 Pomodoro sessies hebt gehad (dit staat gelijk aan 2 uur aan studeren). Dan is het tijd voor een langere pauze. Deze langere pauze duurt 15 minuten.
2. Je smartphone is in deze tijden niet je beste vriend
De smartphone is tijdens het studeren niet je beste maatje. Je smartphone kan namelijk veel prikkels geven. De kans is groot dat je smartphone een melding geeft waarvan jij denkt “ooh laat ik toch maar even kijken”. Om ervoor te zorgen dat jij optimaal kan studeren, is het van belang dat jij geen contact hebt met je smartphone. Zet je smartphone uit en leg het op een plek neer, waar je niet snel bij kan.
3. Zorg voor een prettige werkplek
Zoek een prettige werkplek waar jij je optimaal kan concerteren. Wat van belang is, is dat de plek schoon en netjes is. De kans bestaat namelijk dat jij je werkplek wilt schoonmaken. Heb je thuis geen prettige werkplek? Geen enkel probleem. Probeer anders bij flexwerkplekken te gaan zitten of maak gebruik van de welbekende bibliotheek! Als je geen liefhebber van de bibliotheek bent kun je ook in een leuk koffietentje zitten. Als je buitenshuis gaat studeren en je hebt moeite met het lezen van letters, vergeet dan vooral je bril of contactlenzen niet mee te nemen!
4. Zorg ervoor dat je gezond bent
Gezond zijn is van belang tijdens het studeren. Beweeg voldoende, eet en drink voldoende en zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Als jij je niet optimaal voelt, kun jij ook niet lekker studeren. Dus zorg goed voor jezelf en zorg dat je voldoende eet, beweegt en op tijd naar bed gaat.
5. Gebruik actieve leesstrategiëen
Een van de meest gekozen methodes om te studeren is om de tekst meerdere malen te lezen. Wat veel mensen zich niet beseffen is dat dit geen effectieve methode is. Als je voor de eerste keer de tekst leest dan haal je er veel informatie uit. Echter, als je de tekst voor de tweede keer leest dan krijg je vaak het gevoel ‘ik ken deze stof al, laat ik maar wat anders doen’. Je verwerkt de stof niet, je creëert geen diepgang. Het gevaar wat hier dan ontstaat is dat je met een goed gevoel de toets gaat maken, die uiteindelijk toch tegenvalt. Je beheerst de stof niet, ook al kreeg je het gevoel dat je de stof beheerste door de tekst voor de tweede keer te lezen. Om dit te vermijden kun je gebruik maken van actieve leesstrategieën. Zo kun je de tekst samenvatten, jezelf vragen stellen tijdens het lezen, de tekst navertellen of de tekst hardop voorlezen. Als je de laatste twee methodes gebruikt kun je er ook voor kiezen om dit op te nemen en vervolgens terug te luisteren. Dit zorgt ervoor dat jij de stof daadwerkelijk herhaalt, waardoor je het beter kan onthouden
Geen reacties