Bourgogne wijnen komen uit de wijnstreek Bourgogne. Deze wijnstreek is vooral bekend door de rode en witte wijnen die daar worden gemaakt. Met name dankzij de witte wijn Chardonnay en de rode wijn pinot noir. Bourgogne bestaat uit meerdere wijnstreken, zoals Chablis, Beaujolais, Côte Chalonnaise en Côte de Beaunne. Nadat de Bourgogne wijnen in die wijnstreken zijn gemaakt, worden die wijnen verkocht aan een wijngroothandel. Die wijngroothandel koopt dus de wijn in om vervolgens die wijn weer door te verkopen aan anderen. Hierbij valt te denken aan gewoon personen, maar er wordt ook zeker verkocht aan horecazaken, die de wijn dan weer verkopen aan hun gasten.
Niet zomaar een wijngroothandel vestigen zonder kennis
Het is niet mogelijk om zomaar een wijngroothandel op te richten en je ergens te vestigen. Wanneer jij een wijngroothandel wil hebben, moet jij heersen over de benodigde kennis van wijnen en eventuele bijkomende zaken.
Het kan best mogelijk zijn dat je geen verstand hebt van wijnen, maar wel graag een wijngroothandel wil vestigen. Met behulp van diverse opleidingen en stages lopen bij wijnbranches kan jij snel genoeg jouw eigen wijngroothandel vestigen. Naast kennis te hebben van wijnen, moet je ook kennis hebben van bijkomende zaken. Te denken valt aan de wettelijke verplichtingen en winkelconcepten. Voor deze bijkomende zaken kan je altijd professioneel hulp inschakelen, totdat je het zelf onder de knie hebt.
Het verschil tussen een wijngroothandel en slijterij
Je hebt een wijngroothandel en een slijterij. In principe kopen zij beide alcohol in en verkopen zij die alcohol weer verder aan anderen. Toch is er wel degelijk een verschil tussen die twee en dat zit hem in de specialisatie.
Een wijngroothandel verkoopt zowel alcoholische- en non-alcoholische dranken, net zoals een slijterij. Een wijngroothandel, zoals de naam al zegt, houdt zich voor het grootste deel bezig met het inkopen en verkopen van wijn. Een slijterij houdt zich bezig met het verkopen van allerlei soorten alcoholische dranken en niet alleen het verkopen van wijn.
Bij een wijngroothandel gaat het dus echt voor het grootste deel alleen over wijn. Een slijterij heeft zich niet gespecialiseerd in één alcoholisch drankje.
Waar je op moet letten als je een wijngroothandel wil vestigen
Een van de eerste dingen waar je op moet letten als je een wijngroothandel wil vestigen, zijn de papieren. Wanneer jij niet beschikt over een horecavergunning, mag jij ook geen wijn schenken aan jouw klanten. Om de wijn te verkopen ben je echter geen speciale vergunning nodig, alleen een detailhandel vergunning.
Daarnaast is het belangrijk dat je een goed financieel plan hebt. Het is namelijk best mogelijk dat jouw wijngroothandel niet direct een groot succes is en jij zwaar verlies kan lijden. Het is daarom dan ook handig om professioneel hulp in te schakelen die kan kijken of jouw plannen financieel haalbaar zijn.
Tot slot moet je kijken naar de niche die jouw wijngroothandel naar succes zal leiden.
Geen reacties