Werk en inkomen

Boekhouden op een MacBook

Boekhouden op een MacBook

De digitale wereld biedt ons veel mogelijkheden, maar dwingt ons ook om keuzes te maken. Een van de eerste keuzes die gemaakt moet worden als het gaat om de aanschaf van een computer is of je gebruikt maakt van een Windows-computer of een MacBook.

De Windows-computer bestaat langer, maar het besturingssysteem van Apple is inmiddels ook uitgebreid getest en geschikt bevonden. Dat wil echter niet zeggen dat alles wat je op je Windows-computer kunt ook op een MacBook kunt.

Doordat er gebruik wordt gemaakt van een heel ander systeem kunnen bepaalde programma’s alleen op het een of op het andere apparaat gebruikt worden. Ze zijn dan niet ‘compatible’ met het andere systeem.

Dat zorgt ervoor dat we een weloverwogen keuze moeten maken. Als de keuze op een MacBook is gevallen begint de zoektocht naar een goed boekhoudprogramma dat gebruikt kan worden op dit medium.

Informatie en beoordelingen

Gelukkig is er online veel informatie te vinden en een korte zoektocht kan je heel wat wijzer maken. Zo is het bijvoorbeeld nuttig om in de App Store te kijken naar beschikbare apps en met name de recensies hiervan te lezen.

Zoals elk platform waar consumenten hun mening geven kun je het beste de slechtste en beste recensie negeren. De waarheid ligt namelijk meestal in het midden. Als een app echter slechts 2 van de 5 sterren heeft en dit is gebaseerd op meer dan 100 meningen, dan kun je beter nog even verder zoeken.

Behalve naar de beoordeling moet je ook kijken naar of het platform de functionaliteiten biedt die je zoekt. Sommige apps bieden dermate veel opties dat je bijna verdrinkt in de mogelijkheden, laat staan dat je snel ziet hoe je het moet gebruiken.

Leestip: Populaire Boekhoudprogramma Vergelijken | Beste overzicht & Top 5

Andere apps zullen wellicht juist opties missen die voor jou juist heel belangrijk zijn. Daarom is het zaak om vooraf goed na te denken over de mogelijkheden en de wensen en eisen die je aan een dergelijk programma stelt.

Waar wil je de MacBook precies voor gebruiken?

Een volgende overweging is hoe je de app wilt gaan gebruiken. Als je alle administratie op je MacBook afhandelt is het zinloos om op zoek te gaan naar een programma dat alleen veel opties op je iPhone biedt. Anderzijds zul je je moeten verdiepen in de mogelijkheden vanaf je mobiel als dat het medium is wat je voornamelijk gebruikt.

Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je veel onderweg bent of omdat je tussendoor snel iets wilt kunnen invoeren. Het is ook mogelijk dat je de administratie vooral ’s avonds regelt en dat het handig is als je het op de bank op je tablet allemaal kunt regelen.

Uitgelicht: Online Boekhouden ZZP: Beste Online Boekhoudsoftware Vergelijken

Conclusie

Kortom, ook voor boekhouden op een MacBook is het belangrijk om vooraf goed na te denken wat je nodig hebt van een programma en hoe je het gaat gebruiken. Dat voorkomt dat je veel tijd en energie in het leren werken met een app stopt die niet aan je verwachtingen of behoeftes voldoet.

Goed vooronderzoek speelt hierbij een grote rol. Dat geldt ook voor de samenwerking met je boekhouder. Je hebt er immers niks aan als deze al jouw gegevens vervolgens over moet zetten in een ander programma om de btw-aangifte en dergelijke te kunnen doen.

You Might Also Like

Geen reacties

    Laat een bericht achter

    nl_NLDutch