Uncategorized

Een keuze in filament maken

Wanneer je gaat printen in 3D, dan zal je eerst een keuze in het filament moeten maken. De meest gekozen variant is PLA, maar dit is lang niet de enige vorm die er is. De keuze voor deze soort komt vooral doordat het gemakkelijk werkt met het overgrote deel van de printers. Daardoor is het ook voor beginners gemakkelijk te gebruiken en helpt het je om het materiaal te leren kennen en ervaring op te doen. Dit is handig, want daarna kan je dan verder met andere soorten en materialen. Op die manier kan je alles goed ontwerpen.

De meer geavanceerde soorten
Je kunt vervolgens een stap maken naar de meer geavanceerde soorten filament. Dat kan dan eerst het versterkte PLA dat bekendstaat als Tough PLA zijn. Ook kan je voor een populaire variant als PETG gaan. Dit is vooral aantrekkelijk omdat het heel sterk is, maar wel 100% te recyclen is. Een soort die bijna net zo populair is, is ABS. Dit komt doordat het vooral voor gebruik in mechanische toepassingen van grote waarde is. Dit is vaak de eerste vorm van gebruik van een 3D printer. Dat verklaart dus ook direct de populariteit van het materiaal.

Hele andere soorten gebruiken
Het hoeft niet alleen maar om de bekende soorten filament te gaan. Ook de moderne en professionele soorten kunnen van grote waarde zijn. Zo wordt nylon meer en meer gebruikt. Het is onder andere duurzaam en flexibel. Dat maakt het dus ook aantrekkelijk om ermee aan de slag te gaan. Ook zijn er soorten filament die specifiek voor bepaalde soorten printers van specifieke merken zijn. Het is ook wel heel fijn om op een hele gerichte manier aan de slag te kunnen gaan en er goede resultaten mee te kunnen boeken. Resin is hier een voorbeeld van.

Advies van een specialist krijgen
Om er zeker van te zijn dat je de juiste soort gebruik, is het altijd slim om advies aan een specialist te maken. Juist omdat filament zo’n sterke rol speelt in wat er nodig is om een goed ontwerp te maken, is het juist ook slim om hier veel aandacht aan te besteden. Omdat de kenner precies weet wat ervoor nodig is, is het ook zo aantrekkelijk om er zeker van te zijn dat je alles uit je mogelijkheden haalt. Vooral voor beginners is dit een belangrijke zaak. Laat je dus goed voorlichten voor optimaal resultaat.

You Might Also Like

Geen reacties

    Laat een bericht achter

    nl_NLDutch