Werk en inkomen

De beste tips om ergonomisch te blijven werken

Sinds een paar jaar is er een hoop te doen om de werkplekken. Werknemers stellen andere eisen aan de werkplekken, terwijl werkgevers ook op dit gebied andere keuzes maken.

Bij kantoorinrichting is onder meer duurzaamheid en ergonomie belangrijk geworden. Elke kantoorplek moet sowieso ergonomisch ingericht zijn. Maar, hoe creëer je nou een ergonomische werkplek? Of nog belangrijker: hoe zorg je ervoor dat je ergonomisch kunt blijven werken? Dit doe je het beste door onderstaande tips op te volgen.

Tip 1: blijf in beweging

Deze tip is met name van toepassing op mensen die een kantoorbaan hebben. Geldt dit voor jou? Dan herken je je ongetwijfeld in het beeld dat je de meeste uren op een dag zit. Onverstandig en niet goed voor je lichaam. Het is daarom belangrijk om in beweging te blijven.

Stap bijvoorbeeld om het halfuur op en ga een klein stukje wandelen. Al is het maar naar de koffiemachine; het is van belang om niet te lang te blijven zitten.

Tip 2: investeer in een ergonomisch bureau

Het is ook verstandig om in een ergonomisch bureau te investeren. Idealiter gaat het om een bureau dat in hoogte te verstellen is. Kies voor een zit-sta bureau en voorkom daarmee sowieso al dat je veel blijft zitten.

Dit ergonomische bureau kun je van ergonomische accessoires voorzien. Een ergonomische bureaustoel is hier uiteraard het beste voorbeeld van. Ook kun je kiezen voor bijvoorbeeld een ergonomische muis en toetsenbord.

Tip 3: probeer vergaderingen zo kort mogelijk te houden

Hoe vergaderen jullie op dit moment binnen jullie bedrijf? Grote kans dat jullie allemaal plaatsnemen op een vergaderstoel en uren blijven zitten. Absoluut onverstandig. Zoals hierboven al aangegeven, is het juist onverstandig om langdurig te blijven zitten.

Ook tijdens een vergadering moet je regelmatig in beweging komen. Dit kun je op meerdere manieren doen. Zo is het mogelijk om de vergadering in meerdere kortere delen op te splitsen. Tussen de verschillende delen in kun je een klein blokje lopen.

Sowieso is het raadzaam om vergaderingen zo kort mogelijk te houden. Is het wel echt nodig om langdurig te vergaderen? Grote kans van niet. Probeer elke vergadering zo kort en bondig mogelijk te houden. Las ook alleen een vergadering in als dit echt nodig is.

Tip 4: maak optimaal gebruik van het daglicht

Het advies is ook om in een kantoorruimte optimaal gebruik te maken van het daglicht. Daglicht is namelijk goed voor je gemoedstoestand, gezondheid en concentratie.

Hier heb je in principe meerdere mogelijkheden voor. Zo kun je voor grote raampartijen in je kantoor zorgen. Of je kiest voor raamdecoratie waarmee je veel licht in het kantoor kunt laten vallen.

Tip 5: zet het beeldscherm op de juiste hoogte neer

Tot slot is het belangrijk om je beeldscherm op de juiste hoogte neer te zetten. Zorg dat de bovenkant van het beeldscherm op ooghoogte is. Is dat het geval? Dan voorkom je hiermee overbelasting van je nek. Dit stelt je bovendien in staat om de perfecte ergonomische zithouding aan te nemen.

 

You Might Also Like

    nl_NLDutch