feest

3 Tips bij het kopen van het juiste vuurwerk

vuurwerk

Oud en nieuw komt steeds dichterbij en veel mensen in Nederland maken in de avond en nacht gebruik van vuurwerk. Veel Nederlanders gaan oud en nieuw de straat op en steken vuurwerk af. Het kan best nog een hele opgave zijn om mooi vuurwerk aan te schaffen en je moet er vroeg bij zijn. Een aantal tips als je besluit vuurwerk te kopen.

1. Koop je vuurwerk bij een officieel verkooppunt

Nog steeds gaan er veel mensen naar het buitenland om vuurwerk te kopen. Dit mag volgens de wet niet. Haal je vuurwerk uit het buitenland en wordt dit opgemerkt door de overheid, dan krijg je een forse boete, maar moet het vuurwerk ook vernietigd worden. Weg geld en je staat met lege handen tijdens oud en nieuw. Daarom is het aan te raden om alleen vuurwerk aan te schaffen bij officiële verkooppunten. Officiële verkooppunten hebben allerlei soorten vuurwerk, zoals siervuurwerk en knalvuurwerk. Ook leuk voor de kids is het kindervuurwerk van Vuurwerkland

2. Op de juiste data vuurwerk kopen

Alleen vuurwerk van categorie 1 mag het gehele jaar door verkocht worden. Alle andere categorieën vuurwerk mogen pas na 28 december verkocht worden. Koop je vuurwerk vóór 28 december en wordt dit gezien, dan kan het zijn dat het vuurwerk wordt vernietigd. Zorg er ook voor dat na nieuwjaar al het vuurwerk uit het huis is en dat je niets meer hebt opgeslagen.

3. Hoe het beste en veiligst het vuurwerk te gebruiken

Naast het kopen van vuurwerk zijn er ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden qua voorbereiding. Daarom doe je er verstandig aan om altijd goed de instructies van het vuurwerk door te lezen. En kijk als het daglicht is, wat een goede locatie is om het vuurwerk af te steken. En uiteraard moet je zorgen voor een veilige en goede opslagruimte. Houd je dit soort dingen in gedachten, dan kun je zonder problemen en met een gerust hart oud en nieuw vieren en mooi vuurwerk afsteken. Gelukkig nieuwjaar.

Tips om veilig vuurwerk af te steken

Het afsteken van vuurwerk is een traditie die vaak geassocieerd wordt met feestelijke gelegenheden zoals Oud en Nieuw. Hoewel vuurwerk prachtig en opwindend kan zijn, kan het ook gevaarlijk zijn als het niet op de juiste manier wordt afgehandeld. Om ervoor te zorgen dat vuurwerk veilig wordt afgevuurd en ongelukken worden voorkomen, zijn hier enkele belangrijke tips die je kunt volgen.

Koop vuurwerk bij erkende verkopers

Het is belangrijk om vuurwerk alleen te kopen bij erkende verkopers. Deze verkopers voldoen aan de veiligheidsnormen en bieden vuurwerk van goede kwaliteit aan. Vermijd het kopen van illegaal vuurwerk, omdat dit vaak onveilig en onvoorspelbaar kan zijn.

Lees de gebruiksaanwijzing

Voordat je vuurwerk gaat afsteken, is het essentieel om de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door te lezen. Volg de instructies op en zorg ervoor dat je begrijpt hoe het vuurwerk werkt. Op deze manier kun je risico’s verminderen en ongelukken voorkomen.

Houd afstand en draag beschermende kleding

Bij het afsteken van vuurwerk is het belangrijk om voldoende afstand te bewaren. Zorg ervoor dat er geen mensen, dieren of brandbare materialen in de buurt zijn. Draag ook altijd beschermende kleding, zoals een veiligheidsbril en handschoenen, om jezelf te beschermen tegen mogelijke verwondingen.

Gebruik een vuurwerkstandaard

Een vuurwerkstandaard is een stevige basis waarop je het vuurwerk kunt plaatsen voordat je het afsteekt. Dit zorgt ervoor dat het vuurwerk stabiel staat en voorkomt dat het omvalt tijdens het afsteken. Gebruik altijd een vuurwerkstandaard om de veiligheid te waarborgen.

Steek vuurwerk aan met een aansteeklont

Om vuurwerk veilig aan te steken, gebruik je een aansteeklont. Hiermee kun je voldoende afstand houden terwijl je het vuurwerk ontsteekt. Steek de lont aan en verwijder je direct van het vuurwerk. Let op dat je de lont niet uitblaast, maar laat smeulen totdat het vuurwerk ontbrandt.

You Might Also Like

    nl_NLDutch